Likier herbaciany

Oceń ten artykuł
(6 głosów)
Likier herbaciany 2.8 out of 5 based on 6 votes.
Składniki nalewki:

5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej (jeśli w granulkach to proponuję tylko 3)

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki wody

1 szklanka koniaku lub brandy (ja dałam whisky)

1 laska wanilii

600 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Cukier zagotować z wodą, gotować przez 2 minuty na dość mocnym ogniu. Ostudzić.

Herbatę zalać wrzątkiem i zaparzać 3 minuty.

Następnie przecedzić przez gęste sitko i wymieszać z syropem oraz z alkoholem.

Wlać do słoja, włożyć rozkrojoną wanilię, zamknąć i odstawić na tydzień.

Po tygodniu przelać do karafki. Ja jeszcze raz przecedziłam.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.