Likier kawowy z czarnego bzu

Oceń ten artykuł
(4 głosów)
Likier kawowy z czarnego bzu 4.5 out of 5 based on 4 votes.
Składniki nalewki:

2 litry dorodnego, dojrzałego czarnego bzu oberwanego wraz z liśćmi

1 litr wody

40 dag drobnego cukru

2 łyżeczki świeżo zmielonej kawy

½ litra rumu

½ litra spirytusu

Sposób przygotowania:

Bez dokładnie umyć, wsypać do garnka, dolać litr wody i gotować przez 15 minut.

Następnie odcedzić i wycisnąć przez gazę.

Powstały miąższ przelać wodą, w której gotował się bez. Następnie należy przecedzić sok.

Sok wlać do garnka dodać cukier i gotować przez 7 minut. Przed zakończeniem gotowania wsypać kawę.

Sok schłodzić. Do zimnego słodkiego soku wlać alkohol, zamknąć i odstawić na 1 ½ miesiąca. Polecam.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.