Likier morelowo-pomarańczowy

Oceń ten artykuł
(5 głosów)
Likier morelowo-pomarańczowy 2.8 out of 5 based on 5 votes.
Składniki likieru:

1 litr wódki

0,5 kilograma moreli

1 pomarańcza

0,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania:

Pomarańczę sparz, obierz, skórkę potnij w paseczki, a z miąższu wyciśnij sok.

Morele umyj, usuń pestki, potnij i wrzuć do słoja.

Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wsyp cukier, wlej wódkę oraz 2 szklanki przegotowanej zimnej wody.

Słój zamknij i odstaw na 3 miesiące, co kilka dni nim potrząsając.

Po tym czasie likier przecedź przez sitko wyłożone gazą, następnie zlej do butelek i szczelnie je zakręć.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.