Baileys

Oceń ten artykuł
(35 głosów)
Baileys 3.8 out of 5 based on 35 votes.
Składniki likieru:

puszka skondensowanego mleka słodzonego

150 ml whisky

150 ml wódki

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)

kilka kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Puszkę skondensowanego mleka słodzonego przykrytą w całości wodą, gotujemy na wolnym ogniu (woda powinna lekko bulgotać) przez 1,5 godziny.

2. Schłodzoną puszkę otwieramy i jej zawartość dokładnie miksujemy w naczyniu, dolewając powoli alkohol.

3. Dla smaku możemy dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej lub/i rozpuszczoną czekoladę.

4. Likier nadaje się do picia zaraz po zrobieniu!

    Zamiast whisky i wódki możemy dodać samą whisky albo rum.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.