Likier orzechowy

Oceń ten artykuł
(11 głosów)
Likier orzechowy 2.9 out of 5 based on 11 votes.
Składniki nalewki:

0,5 kilograma zielonych orzechów włoskich

3 gorzkie migdały

8-10 goździków

kawałek kory cynamonu

0,5 kilograma cukru

2 szklanki wody

1 litr spirytusu 95%

Sposób przygotowania:

1. Umyte orzechy kroimy w grube plastry i wrzucamy do słoja razem z cynamonem i goździkami.

2. Mieszamy spirytus ze szklanką wody mineralnej i zalewamy mieszaniną słój, ktory odstawiamy na miesiąc.

3. Codziennie potrząsamy słojem.

4. Po miesiącu zlewamy nalew.

5. W większym garnku gotujemy syrop ze szklanki wody i cukru, szumujemy i zdejmujemy z ognia.

6. Do gorącego syropu dodajemy, cały czas mieszając, nalew.

7. Po ostygnięciu liker filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy na rok w chłodnym miejscu.

    Przy krojeniu orzechów warto założyć rękawiczki!

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.