Cytrynowy księżyc

Napisane przez  AnnaEliza
Oceń ten artykuł
(16 głosów)
Cytrynowy księżyc 3.6 out of 5 based on 16 votes.
Składniki nalewki:

1kg cytryn

1kg cukru

1l mleka

1l spirytusu

Sposób przygotowania:

Cytryny obrać dokładnie(z 2-3 szt zetrzeć drobno skórkę),pokroić w cieniutkie plasterki i przełożyć do ogromnego słoja lub gąsiorka.

Zasypać cukrem,zalać mlekiem i spirytusem,dodać skórkę cytrynową.

Zamknąć naczynie i odstawić na miesiąc w ciemne,chłodne miejsce.

Co kilka dni trzeba jednak potrząsać naczyniem.

Po okresie miesiąca przelać wolno nalewkę przez gęstą gazę,ponieważ nalewka ma być przezroczysta. W moim domu używana na przejedzenie.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.