Śliwkowa słodka

Oceń ten artykuł
(23 głosów)
Śliwkowa słodka 3.5 out of 5 based on 23 votes.
Składniki nalewki:

1 kilogram śliwek węgierek

0,5 litra spirytusu

0,5 litra wódki

30-50 dekagramów cukru

Sposób przygotowania:

1. Śliwki pestkujemy, zalewamy alkoholem i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery miesiące (lub dłużej).

2. Po tym czasie zlewamy nalew i zasypujemy cukrem.

3. Przez dwa tygodnie potrząsamy słojem, aby cukier się rozpuścił.

4. Następnie syrop zlewamy i łączymy z nalewem.

5. Po 3 miesiącach filtrujemy, rozlewamy w butelki i odstawiamy do piwniczki na jakieś pół roku.

    Razem z cukrem możemy dodać do nalewki przyprawy takie jak goździki, kora cynamonu, laskę wanilii czy owoce kardamonu.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.