Na owocach czarnego bzu

Oceń ten artykuł
(23 głosów)
Na owocach czarnego bzu 2.6 out of 5 based on 23 votes.
Składniki nalewki:

2,5 kilograma owoców czarnego bzu

0,5 kilograma cukru

0,5 litra spirytusu 95%

0,5 litra wody

rozcięta wzdłuż laska wanilii

Sposób przygotowania:

1. Owoce czarnego bzu zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.

2. Przecedzamy i powstały sok mieszamy z cukrem, dodajemy laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.

3. Płyn zdejmujemy z ognia i schładzamy.

4. Zimny sok filtrujemy i mieszamy z alkoholem.

5. Nalewkę rozlewamy do butelek i wynosimy w chłodne miejsce na przynajmniej 4 miesiące.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.