Głogowa

Oceń ten artykuł
(13 głosów)
Głogowa 3.0 out of 5 based on 13 votes.
Składniki nalewki:

1,5 kilograma owoców głogu

0,5 kilograma owoców jarzębiny

0,7 litra spirytusu 95%

0,7 litra wódki 40%

0,7 litra miodu

sok z dwóch cytryn

Sposób przygotowania:

1. Owoce głogu i jarzębiny mrozimy na co najmniej 2 tygodnie.

2. Następnie owoce lekko rozmarażamy, wkładamy do słoja i zalewamy spirytusem zmieszanym z wódką na miesiąc.

3. Po tym czasie nalew zlewamy, owoce zalewamy miodem, dodajemy sok z cytryn i zostawiamy na tydzień, często potrząsając słojem.

4. Powstały syrop zlewamy, a owoce zalewamy ciepłą wodą na 3 dni.

5. Płyn zlewamy, a owoce odciskamy.

7. Wszystkie płyny łączymy i zostawiamy do sklarowania na 2 miesiące.

8. Nalewkę zlewamy znad osadu, osad filtrujemy, oba płyny łączymy i rozlewamy do butelek.

9. Nalewka powinna leżakować przynajmniej pół roku.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.