Jarzębiak

Oceń ten artykuł
(17 głosów)
Jarzębiak 3.1 out of 5 based on 17 votes.
Składniki nalewki:

0,5 kilograma dojrzałych owoców jarzębiny

1 litr alkoholu 50%

0,5 kilograma cukru

Sposób przygotowania:

1. Owoce jarzębiny myjemy i osuszamy.

2. Owoce rozkładamy na blasze i na 15 minut wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika. Bardzo ostrożnie podpiekamy, tak aby nie przypalić.

3. Jarzębinę studzimy, wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem.

4. Odstawiamy na 3 miesiące, co jakiś czas potrząsając słojem.

5. Po tym czasie nalew zlewamy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować jeszcze jakieś 3 miesiące.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.