Miętowa II

Oceń ten artykuł
(9 głosów)
Miętowa II 3.4 out of 5 based on 9 votes.
Składniki nalewki:

Mięta - 15 gałązek

Cytryna - 1 sztuka

Cukier - 120 g

Woda - 400 ml

Spirytus - 500ml

Sposób przygotowania:

Gałązki mięty opłucz i osusz.

Umyj cytrynę szczoteczką i wytnij cienko kilka plasterków skórki.

Spirytus zmieszaj z 300 ml wcześniej ugotowanej wody i odstaw, żeby się przeżarł na kilka godzin.

Wrzuć miętę, skórkę cytryny do słoika i zalej rozcieńczonym spirytusem.

Zakręć i odstaw w ciemne miejsce. Po tygodniu wyjmij miętę.

Przygotuj syrop mieszając w 100 ml wrzącej wody z cukrem. Lekko przestudź syrop i dolej do słoika.

Odstaw, po 3 tygodniach przecedź przez grube płótno albo flanelę.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.