Z pigwowca i pigwy

Oceń ten artykuł
(15 głosów)
Z pigwowca i pigwy 3.5 out of 5 based on 15 votes.
Składniki nalewki:

1 kg dojrzałych owoców (0,5 kg pigwowca i 0,5 kg pigwy)

1 kg cukru

1 litr spirytusu

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wrzucić do słoja warstwami zasypując cukrem i zakręcić.

Pozostawić na 2-3 dni - w tym czasie potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.

Po tym czasie zalać alkoholem i słój szczelnie zakręcić.

Słój odstawić na 4 miesiące od czasu do czasu potrząsając.

Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito i rozlać do butelek.

Odstawić na 2-3 miesiące - najlepiej smakuje, gdy odczekamy dłużej.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.