Gruszkówka

Oceń ten artykuł
(33 głosów)
Gruszkówka 2.9 out of 5 based on 33 votes.
Składniki nalewki:

1 kilogram dojrzałych gruszek

szklanka cukru

0,5 litra spirytusu 95%

0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

1. Dojrzałe soczyste gruszki (najlepiej odmiany Konferencja) myjemy i obieramy.

2. Następnie kroimy gruszki na niewielkie kawałki i wkładamy do słoja.

3. Rozpuszczamy w wodzie cukier, studzimy wodę i dolewamy spirytus.

4. Zalewamy mieszaniną gruszki i odstawiamy na trzy miesiące.

5. Po tym czasie filtrujemy, rozlewamy w butelki i znów odstawiamy do leżakowania na trzy miesiące.

    Dla wzbogacenia smaku nalewki można dodać kawałek kory cynamonu oraz odrobinę rumu.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.