Renkloda

Oceń ten artykuł
(20 głosów)
Renkloda 3.7 out of 5 based on 20 votes.
Składniki nalewki:

3 kg śliwek renklod

1l spirytusu

0,75l wódki

0,70 dag cukru

Sposób przygotowania:

Renklody muszą być zupełnie dojrzałe. Należy je umyć i osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.

Do słoja wrzucamy śliwki na przemian z cukrem.

Całość zalewamy spirytusem i wódką, szczelnie zamykając na co najmniej 2-3 miesiące.

Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu od czasu do czasu potrząsając słoikiem.

Po 2-3 miesiącach zlewamy wszystko i filtrując rozlewamy do butelek (najlepiej ciemnych) i odstawiamy do ciemnego miejsca na kolejne 3 miesiące. Wiadomo im starsza tym lepsza;-)

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.