Z czarnych porzeczek

Oceń ten artykuł
(29 głosów)
Z czarnych porzeczek 3.1 out of 5 based on 29 votes.
Składniki nalewki:

1 kilogram dojrzałych czarnych porzeczek

400 gram miodu (słoik)

1 litr spirytusu 95%

0,5 litra wody

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone czarne porzeczki wsypujemy do słoja, lekko rozgniatamy i zalewamy miodem.

2. Zostawiamy na dwa tygodnie i codziennie potrząsamy słojem, aby miód się rozpuścił.

3. Wlewamy do słoja spirytus i odstawiamy na 6 tygodni.

4. Zlewamy nalew, porzeczki odciskamy i łączymy obydwa płyny.

5. Pozostałe w słoju porzeczki zalewamy wodą i odstawiamy na 5 dni, dwa razy dziennie mieszając.

6. Odciskamy porzeczki, łączymy płyn z nalewem i odstawiamy wszystko na 3 miesiące.

7. Po tym czasie filtrujemy nalewkę, rozlewamy w butelki i odstawiamy na pół roku.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.