Arcydzięgiel

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Arcydzięgiel
Arcydzięgiel (inne nazwy to arcydzięgiel litwor, dzięgiel litwor, litwor, zwyczajowo także znany pod nazwami angelika, dzięgiel lekarski, dzięgiel wielki, anielskie ziele, archangielski korzeń, anielski korzeń, ziele św. Ducha, gołębia pokrzywa, lubszcza)

to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w stanie dzikim w górzystych i wilgotnych terenach Europy i Azji. W Polsce rośnie w Sudetach i Karpatach, a także w pasie wybrzeża i dolinach rzek.

Zastosowanie w sporządzaniu nalewek

Do produkcji nalewek i likierów stosuje się korzeń, dostępny w sprzedaży w postaci suszonej. Można także używać świeżych części rośliny i nasion. Arcydzięgiel to dobry dodatek do wieloskładnikowych nalewek i likierów ziołowych (najsłynniejsze to benedyktynka czy dzięgielówka). Nadaje nalewkom słodki, korzenny i trochę piekący smak.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.