Gałka muszkatołowa

Oceń ten artykuł
(1 głos)
Gałka muszkatołowa 3.0 out of 5 based on 1 votes.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa

to wysuszone nasiona muszkatołowca korzennego o jajowatym kształcie i długości około 2 cm. Pochodzi z Wysp Banda - części Moluków zwanych Wyspami Korzennymi, które są częścią Archipelagu Malajskiego.

Do Europy gałka muszkatołowa dotarła razem z krzyżowcami. Jest ceniona ze względów smakowych oraz zdrowotnych. W kuchni gałka muszkatołowa stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosów, dań ze skorupiaków, a także do pierników oraz deserów.

Zastosowanie w sporządzaniu nalewek

Do nalewek gałka muszkatołowa jest stosowana w postaci pokruszonej. Nadaje nalewkom przyjemny zapach i lekko piekący i gorzkawy smak.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.