Jałowiec

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Jałowiec
Jałowiec

to suszone szyszkojagody zawsze zielonego krzewu lub drzewa należący do rodziny cyprysowatych. Lecznicze właściwości jałowca cenione były już w starożytności. W tym celu wykorzystywano szyszkojagody, liście i samo drewno. Medycyna naturalna zaleca stosowanie jałowca w takich chorobach jak: artretyzm, cukrzyca i nadczynność tarczycy. Leki z jałowca można przyrządzać na wiele sposobów jako napary, wyciągi wodne i nalewki, syropy, wino i piwo jałowcowe czy nawet powidła.

Zastosowanie w sporządzaniu nalewek

Owoce jałowca barwią alkohol na kolor od żółtawego do brązowawego. Zależy to od ilości dodanych owoców. Nadają smak gorzkawy i słodkawy jednocześnie, o intensywnym żywiczno-leśnym aromacie. Z owoców jałowca wyrabia się gin. Można nimi aromatyzować nalewki.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.