Piołun

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Piołun
Bylica piołun

zwyczajowo nazywana także piołunem, psią rutą, absyntem, wermutem, bielicą piołunem to gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Piołun jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki. W niektórych regionach Polski jest pospolity.

Liście piołunu zawierają m.in. absyntynę (gorycz glikozydową), anabsyntynę i olejek lotny zawierający głównie tujon. Pite w formie nalewki lub palone, najczęściej jako ekstrakt, wykazują lekkie działanie psychodeliczne. Piołun w średniowieczu wykorzystywany był czasem do aromatyzowania piwa i miodów pitnych. W XIX wieku w kręgu cyganerii francuskiej modne było picie absyntu – najpopularniejszego alkoholu, robionego na bazie piołunu.

Zastosowanie w sporządzaniu nalewek

Piołun obecnie służy głównie do sporządzania gorzkich likierów żołądkowych i wermutów oraz do aromatyzowania wódek. Dodaje się go w bardzo niewielkich ilościach ze względu na intensywny gorzki smak i silny aromat.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.