Tatarak

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
tatarak
Tatarak zwyczajny

to gatunek byliny, należący do rodziny tatarakowatych, znany także pod ludowymi nazwami jako ajer, tatarskie ziele oraz lepiech. Olejek eteryczny z tataraku ma zastosowanie w kosmetyce i do wytwarzania perfum. Wyciąg z kłącza wykorzystuje się do perfumowania mydła, aromatyzowania gum do żucia oraz jako składnik płynów do płukania ust.

Zastosowanie w sporządzaniu nalewek

Wykorzystuje się świeże albo suszone kłącze, które ma silny, aromatyczny zapach oraz gorzki smak. Tatarak jest podstawowym składnikiem do wyrobu staropolskiej ajerówki, zwanej także kalmusówką.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.