Wanilia

Oceń ten artykuł
(4 głosów)
Wanilia 4.5 out of 5 based on 4 votes.
Wanilia
Wanilia płaskolistna

to gatunek pnącza z rodziny storczykowatych, który występuje w stanie dzikim w Ameryce Południowej i Ameryce Środkowej. Największe uprawy znajdują się w Indonezji, na Madagaskarze oraz w Chinach. Źródłem przyprawy są strąkokształtne torebki zbierane w fazie niepełnej dojrzałości, które następnie poddaje się fermentacji i suszeniu (w wyniku czego przybierają ciemnobrązową barwę). W ten sposób powstają tzw. laski wanilii (nazwa handlowa), które mają długość od 10 do 25 cm. Poza tym wanilia używana jest w postaci proszku, olejku lub cukru waniliowego (zawartość minimum 27% wanilii).

Zastosowanie w sporządzaniu nalewek

Wykorzystywana do aromatyzowania nalewek: przygotowujemy nalew na wanilię lub dodajemy kawałki lasek wanilii w zestawie z innymi składnikami. Dla wydobycia głębi aromatu trzeba laskę wanilii naciąć wzdłuż. Wanilia dobrze komponuje się z wiśniami, cytrusami, jabłkami, a także kawą.

Copyright © 2010-2013. Wszystkie prawa zastrzeżone.